ik mag dit proberen 

Ik krijg nieuwe prikkels, ze moedigen mij aan en als het niet lukt dan probeer ik opnieuw ...

Zindelijk worden kan vanzelf gaan maar begeleiden om het te begrijpen is beter. We bekijken met de ouders wanneer het kindje er rijp voor is. En we werken er samen aan. Veel drinken en veel oefenen is de boodschap. Samen met de beer op de pot, of luisteren naar het pipi-verhaaltje kan helpen om het te begrijpen. Meteen geen luier meer aan, best ook niet in het weekend anders is dat toch zeer verwarrend. We zijn consequent, geven veel positieve feedback en ongelukjes horen er er nu eenmaal bij. Een plasje wordt beloond met een mooi bloemetje op de hand! Mama of papa zien de bloemetjes en vragen onmiddellijk naar het succesverhaal. Trots, trots, en nog eens trots.. Na een paar dagen staat er een gans boeket op hun hand. Pas op, afwassen mag soms niet. Nog toffer wordt het natuurlijk als men thuis, bij vrienden of oma en opa ook bloemetjes tekent. 

En belangrijke info: kaka = een zonnetje!

Niets leuker dan doen wat jij doet! Het leukste speelgoed is de volwassene en dito materiaal. Veel zaken staan op kinderhoogte zo kunnen ze zelf helpen opruimen, hun mond en handen wassen, vuiltjes of kapot speelgoed in de vuilbak gooien. Meegaan om appels te halen, het konijn eten geven, de was in de droogkast stoppen, ... En de oudsten, die willen koken natuurlijk of alles af- of uitlikken. 

"Pas op Aigha, kapper is nog wat onhandig". 

Uitdaging : Nieuw, ongekend, het beweegt, het maakt lawaai. Ik mag het niet pakken... Ik moet ook wat plaats laten voor de andere kinderen. Ik ben niet bang maar waarom in mijn richting?

Heb jij niet wat ik wou? Dat muziekje klinkt mooier! Spelen met jou kan ik nog niet echt, maar met jouw speelgoed des te beter.

Tanden poetsen lukt al goed op papier. Al die zwarte tanden zijn verdwenen. Nu echt?

Hittegolf is leuk, dan krijgen we een binnenzwembad . Wat kan die andere al? Ik probeer dit ook. Of mijn pop in bad stoppen. Beetje zeep, schuim, washand, handdoek,... en dan een dweilke achteraf.

Oei, Kate kan toveren? Hoe doe je dat? 

Kunnen we niet naar de boerderij dan brengen we het stro naar ons erf. Na eerst voelen en voorzichtig trekken, vliegen de strohalmen door de lucht. Niet vies, licht, makkelijk overal in te stoppen en op te leggen, maar 't stekt in de billen. Een ganse namiddag 'big fun'. 

Ruimtes inrichten en anders gebruiken. Nieuwe uitdaging door lijnen op de grond te zetten. Een kamp achter de zetel als verstopplek of gezellig samen in het hoge bed snoezelen.  

We moeten meer bewegen, bewegen, bewegen... Aandacht dus voor grove motoriek, iedere dag! Gans het lichaam doet mee. Staan, zitten, dansen, vangen, kruipen, fietsen, lopen, rennen, vallen en ... koprollen. 

En natuurlijk is de fijn motorische ontwikkeling prikkelen ook een constante in de opvang. Kleine handelingen met handen & vingers om dan  later vb goed te leren schrijven.

Spelen met wegwerpmateriaal en eigen ontwerpen maken voor nieuw speelgoed. Het hoeft zeker niet duur en flashy te zijn als we maar veel nieuwe dingen ontdekken.