Gezonde voeding en eetopvoeding

Ten allen tijde proberen we een maaltijd aangenaam te houden. 

Eten moet vooral een plezant en sociaal moment zijn.

In onze keuken zorgen we zelf voor alle maaltijden met verse ingrediënten. De boer brengt de groenten, en plaatselijke leveranciers zorgen voor de rest. Onze diepvriezers worden gebruikt om een zekere voorraad aan te leggen.

Elke dag is een andere begeleider de kok van de dag is. Kijk maar aan de lift wiens foto uithangt. De oudste kinderen hebben al persoonlijke voorkeuren!

Natuurlijk zijn de maaltijden afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Ook de wijze van aanbieden van gemixt, geprakt, in stukjes... evolueert mee met leeftijd of mogelijkheden van het kind. Ook baby's  krijgen al snel de gelegenheid om te leren knabbelen op groente, cracotte of fruit (als tussendoortje). De fruitpapjes worden bereid vlak voor het eetmoment en kennen verschillende variëteiten. 

Bij de maaltijd hoort alleen water of melk. Maar het water kan een groente- of fruitsmaakje krijgen. En enkel op vrijdag is er dessert en dat kan al eens suiker bevatten.

Rond 20 maanden eten en spelen de peuters in de grote speelruimte beneden. 's Middags leren ze zelfstandig hun verschillende porties te nemen en zelf te bepalen wat en hoeveel, dit onder het toeziend oog natuurlijk van 'big sister'.

Morsen betekent ook opruimen. Klaar met eten wil zeggen bordje en beker wegbrengen, handjes en mond wassen.

Kinderen moeten niet alles oppeuzelen maar minstens overal van proeven. Is het echt lastig dan zorgen we wel voor een geprakt taartje om het makkelijker naar binnen te werken.

Vanaf oktober tot april is er iedere voormiddag verse soep. In de warme maanden houden we het liever bij rauwe groenten en fruit. 

Gezien de plaatselijke leveranciers, houden we ons aan streek- en seizoensproducten, soms ook vergeten producten.

Kate zorgt voor de maandelijkse menu's en een uithangbord voor gans de straat! Inspiratie nodig?

En onder het waakzame oog van Lore krijgen we een goede punten van het FAVV voor onze bereiding van voeding, hygiëne en autocontrole.

En af en toe zorgen onze oudste kinderen voor inspiratie in de keuken, vb een favorietenmenu voor de vakantie, met aandacht voor afwisseling!   Wat denk je van:  vollevon en klakors, heeteblixem en snelekip.  

Echter een waarschuwing: géén vedjie burger