Hallo vriendjes en vriendinnetjes

 BFF's yes! 

Eerste periode in hun leven spelen kindjes naast elkaar, nog niet met elkaar. Ze observeren en leren de andere kennen. Zien hoever ze kunnen gaan, pakken speelgoed af, lopen elkaar omver, bijten of vliegen de andere mama als eerste rond haar benen. Toch  zie je al snel voorkeuren, nog niet om echt samen te spelen maar in elkaars buurt te zijn, om elkaar echt te volgen.

Dan beginnen de vriendschappen. Ze willen bij elkaar zitten aan tafel, lachen samen om zaken die jij niet ziet, delen dingen en zelfs eten, plagen elkaar, verstoppen zich in een hoekje, pakken elkaar meer vast ... en vaak blijven die eerste keuzes wel hangen. 

Sommige duo's of trio's wil je liefst na een poosje weer uit elkaar halen, want ze spannen wel eens samen om ons geduld te testen....

Met ouder worden kunnen vriendschappen soms ook lastig zijn. Ruzie is onderdeel van de vriendschap en "scheidsrechteren" is een stukje ons vak. Pesten krijgt in elk geval geen kans. Onmiddellijk wordt met de kinderen vergaderd. Wat is er hier aan de hand? 

Soms scheiden de wegen als ze naar school gaan en soms vinden ze elkaar terug in de jeugdbeweging... Sommigen zijn ondertussen volwassen en hebben zelf kinderen en nog steeds contact. 

Kippevel!